Click Now!

Sunday, May 10, 2009

FAQ - Intrebari Frecvente

[ I ]: Cum se desfasoara tragerile loto ?
[ R ]: Comisia pentru supravegherea efectuarii tragerilor se stabileste in conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea si administrarea jocurilor Loto si este alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor(presedinte), ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, ai Agentiei Nationale pentru Sport, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ai Biroului Roman de Metrologie Legala precum si, fireste, din reprezentanti ai Loteriei Romane. Rolul comisiei este de a supraveghea desfasurarea operatiunilor, legalitatea si corectitudinea lor. Tragerile se desfasoara in spatii adecvate si sunt televizate. Atributiile comisiei sunt reglementate prin Normele privind organizarea si desfasurarea tragerilor.

Comisia supravegheaza tragerea pe tot parcursul derularii acesteia, iar rezultatele sunt inregistrate intr-un proces verbal semnat de toti membrii acesteia.

In prezent, Compania Nationala “LOTERIA ROMANA” S.A., la fel ca toti marii organizatori de jocuri de noroc, foloseste pentru efectuarea extragerilor de numere, urne electronice, care, datorita caracteristicilor tehnice, prezinta un inalt grad de fiabilitate si securitate. Prin faptul ca aceste urne sunt actionate prin telecomanda (de la distanta) si extragerea bilelor castigatoare se efectueaza automat prin diverse mecanisme, in functie de tipul de urna folosit, este practic imposibila interventia omului atat in momentul extragerii bilelor cat si pe traseul parcurs de acestea. De altfel, acesta este si motivul pentru care in legislatie, pentru jocurile de noroc de tip loto, se prevede cerinta utilizarii unor astfel de urne.

Seturile de bile utilizate la efectuarea extragerilor de numere sunt furnizate de catre producatori odata cu urna, toate bilele sunt bile intregi, fie din cauciuc masiv, fie din materiale speciale usoare, modificarea greutatii lor prin interventia omului fiind imposibila. Cu circa 2 ore inainte de fiecare tragere, toate bilele utilizate pentru respectiva tragere sunt cantarite cu un cantar electronic special cu precizie de miimi de gram.

Orice persoana interesata poate asista in zilele de joi si duminica la efectuarea tragerilor, prin inscrieri la numarul de telefon: (021)336.89.55.

[ I ]: Unde trebuie sa ma prezint pentru a-mi ridica castigul ?
[ R ]: Plata castigurilor se efectueaza in urma validarii biletului, pe baza prezentarii biletului castigator, in termen de 30 de zile de la data tragerii respective. In cazul in care participantul castigator nu si-a incasat castigul in termenul fixat, poate primi castigul direct de la sediul central al C.N.L.R., pe baza unei cereri in care se mentioneaza motivul pentru care nu si-a incasat castigul. Cererea trebuie inregistrata la sediul central al C.N.L.R. si trebuie sa fie insotita de biletul castigator. Dupa expirarea termenului de un an, cu sumele neridicate de castigatori se alimenteaza fondul special.

Precizam ca pentru a va putea ridica castigul trebuie sa aveti la dvs. biletul castigator in original si buletinul de identitate sau pasaportul, ambele in termen.

[ I ]: Cum se face plata castigurilor ?
[ R ]: Luând act de solicitarile tot mai multe din partea câstigatorilor de a majora plafonul valoric de plata al castigurilor la nivelul agentiilor plati – câstiguri /casierii platitoare resedinta de judet si sediul central al CNLR SA, Consiliul de Administratie al CNLR SA a aprobat prin Referatul nr. 261/19.03.2007 structura valorica la plata câstigurilor aferente sistemelor de jocuri de noroc, o data cu prima omologare a listelor de câstiguri loto valabil si pentru VLT, Pariloto si loz, dupa urmatoarea structura:

I. Incepand cu tragerile din 22.03.2007, structura valorica referitoare la plata castigurilor aferente sistemelor de joc LOTO, JOKER, PRONOSPORT se stabileste dupa cum urmeaza:

  • pana la suma bruta de 1000, 00 lei inclusiv, sa se efectueze in toate agentiile plati castiguri din judet;

  • intre 1001,00 lei – 3000,00 lei inclusiv, sa se efectueze la casieria platitoare resedinta de judet;

  • peste 3000,00 lei la centrala C.N.L.R. S.A.

II. Pentru castigurile si rambursarile la sistemul de joc PARIURI IN COTA FIXA, avand in vedere particularitatile specifice, plata castigurilor incepand cu 22.03.2007 se va face astfel:

  • pana la suma bruta de 1000,00 lei inclusiv, in orice agentie loto on-line, dotata cu aparat de joc Coronis, care sa permita validarea castigului;

  • intre 1001,00 lei – 3000,00 lei inclusiv, sa se efectueze la casieria platitoare resedinta de judet, conform anexei la Circulara nr.112 din 15.09.2004 si din Bucuresti (nivel2);

  • peste 3000,00 lei la centrala C.N.L.R. S.A.

III. Pentru castigurile la sistemul de joc tip VIDEOLOTERIE, limitele de plati, incepand cu 22.03.2007, sunt:

  • valoarea maxima a sumelor brute ce se pot achita in agentiile VLT sa fie de 1000,00 lei;

  • sumele brute cuprinse intre 1001,00 lei – 3000,00 lei inclusiv, la casieria platitoare resedinta de judet, conform anexei la Circulara nr.112 din 15.09.2004 si din Bucuresti (nivel 2), cu exceptia agentiilor din Bucuresti, pentru care plata se face la sediul central al C.N.”Loteria Romana”S.A.;

  • sumele brute mai mari de 3000,00 lei sa se plateasca la sediul central al C.N.”Loteria Romana”S.A.

IV.Pentru castigurile aferente LOZURILOR, incepand cu 22.03.2007 plata acestora se va face astfel:

  • pana la 5,00 lei inclusiv,in toate agentiile loto si de catre vanzatorii stradali;

  • intre 5,0001 lei – 1000,0000 lei inclusiv,sa se efectueze la casieria platitoare resedinta de judet, cu specificatia ca lozurile intre 100,0000lei si cele de 1000,0000 lei se platesc numai dupa primirea confirmarii pentru efectuarea platii, prin fax, din partea Departamentului Economic, Serviciului Financiar (sediul central);

  • peste suma bruta de 1000,0000 lei la centrala C.N.L.R. S.A.

V. Pentru câstigurile brute care se achita la sediul central al CNLR SA, plata acestora se va face începând cu data de 22.03.2007 cu numerar prin caseria centralei pâna la suma bruta de 3.000,00 lei inclusiv, iar plata câstigurilor de peste 3.000,00 se va efectua prin fila CEC Raiffeisen Bank.

VI. In conformitate cu O.U.G. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu intrare in vigoare la data de 01.01.2008, veniturile din jocurile de noroc se impun, prin retinerea la sursa cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depseste cuantumul de 10.000 lei.
Nu sunt impozabile veniturile obtinute din jocurile de noroc, in bani si/sau natura, sub valoarea sumei neimpozabile de 600,00 lei, realizate de contribuabil pentru castigurile din jocuri de noroc, de la acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi.
Venitul net reprezinta diferenta din veniturile obtinute din jocurile de noroc si suma reprezentand venitul neimpozabil.

[ I ]: In cazul in care am pierdut sau mi s-a furat biletul castigator, cum procedez pentru a-mi ridica castigul ?
[ R ]: In conformitate cu Regulamentul privind organizarea si administrarea jocurilor loto, cap. XI, art. 57: “ Plata castigurilor se face numai persoanei care prezinta biletul castigator jucat si validat de terminal”.

Conform art. 56: “In cazul in care asupra unor castiguri cuvenite unui bilet se formuleaza pretentii de mai multe parti, din orice motiv, litigiul se va solutiona numai intre partile respective, C.N.L.R. considerandu-se descarcata de orice obligatie si raspundere prin remiterea castigului, in termenul de prescriere prevazut la art. 45 din prezentul regulament, in baza prezentarii biletului castigator”.

[ I ]: Cu 3 numere din cele extrase se poate castiga la LOTO 6/49 ?
[ R ]: Cele trei categorii de castiguri la jocul LOTO 6/49 sunt urmatoarele:

Categoria 1 - toate cele 6 numere extrase
Categoria 2 - 5 numere din cele 6 extrase
Categoria 3 - 4 numere din cele 6 extrase

[ I ]: Cum se castiga la NOROC ?
[ R ]: Categoriile de castiguri pentru acest joc sunt urmatoarele:

Categoria 1 - toate cele 7 cifre ale numarului (tot numarul)
Categoria 2 - ultimele 6 cifre ale numarului
Categoria 3 - ultimele 5cifre ale numarului
Categoria 4 - ultimele 4cifre ale numarului
Categoria 5 - ultimele 3cifre ale numarului
Categoria N + 3 - tot numarul + 3
Categoria N - 3 - tot numarul - 3

[ I ]: Care sunt categoriile de castiguri la JOKER ?
[ R ]: La jocul JOKER castigurile se atribuie dupa cum urmeaza:

Categoria 1 - toate cele 5 numere din primul set si Joker-ul
Categoria 2 - toate cele 5 numere din primul set
Categoria 3 - oricare 4 numere din cele 5 ale primului set si Joker-ul
Categoria 4 - oricare 4 numere din cele 5 ale primului set
Categoria 5 - oricare 3 numere din cele 5 ale primului set si Joker-ul
Categoria 6 - oricare 3 numere din cele 5 ale primului set
Categoria 7 - oricare 2 numere din cele 5 ale primului set si Joker-ul
Categoria 8 - oricare numar din cele 5 ale primului set si Joker-ul

[ I ]: La SUPER LOTO 5/40 se poate castiga cu 3 numere din cele 6 extrase ?
[ R ]: Categoriile de castiguri la SUPER LOTO sunt urmatoarele:

Categoria 1 - 5 numere din primele 5 extrase
Categoria 2 - 5 numere din toate cele 6 numere extrase
Categoria 3 - 4 numere din toate cele 6 numere extrase

No comments: